Da Singgah? Da Baca? Rajin Ke? X Rajin Ke? Kena Jugak Klik...Ngeeee

Klik Kat Bwh Utk Shopping Brg Baby

Monday, April 26, 2010

akuarium zoo negara!

yuhu..walaupun..kelihatan mcm bdk2..tp ni la tmpt yg bakal aku kunjungi nnt..yeeeeeehaaaa...aku suka ikan!jom r g..ade 3000 spesies ikan n baru je dibuka..serunuknye!!

kalu korang nk tau....

sungai mempunyai pengaruh yang sangat penting dalam pembangunan tamadun agung zaman silam. Tamadun Mesopotamia misalnya wujud di sepanjang Sungai Tigris dan Sungai Euphrates, begitu juga tamadun Mesir yang terletak berhampiran Sungai Nil dan tamadun Indus di Sungai Indus, India.

Pada zaman moden ini, sungai dilihat sebagai lambang ketamadunan bangsa. Ekosistem sungai sangat dipengaruhi oleh aktiviti pembangunan di lembangannya, tahap kualiti air sungai menjadi petanda atau kayu pengukur kecekapan sesuatu bangsa mengurus sumber alamnya.

Di sesetengah kawasan, sungai menjadi sumber rezeki golongan nelayan, petani mengharapkan air sungai sebagai minuman ternakan dan menyiram sayur-sayuran. Tidak kurang juga yang menjadikan air sungai sebagai sumber minuman, mandi, mencuci pakaian dan sebagainya.

Sebagai sebuah negara yang kaya dengan sumber air, Malaysia mempunyai 189 jaringan lembangan sungai. Terdapat 3,000 batang sungai di negara ini dengan jarak keseluruhan menjangkau beribu-ribu kilometer.(petikan dr kosmo..hihi)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...